Představení studijního programu

O studiu:

Studium všeobecného lékařství otevírá dveře k prestižnímu a naplňujícímu povolání s velkou tradicí a vysokou uplatnitelností na trhu práce. Ať už se chcete stát praktiky, chirurgy, pediatry, neurology, ortopedy nebo třeba patology, vaše cesta musí vždy začít u studia všeobecného lékařství, které je základním krokem ke všem následným lékařským specializacím. Všeobecné lékařství je nejdelším magisterským prezenčním programem, který vás vybaví všemi základními znalostmi a dovednostmi pro práci lékaře. Díky němu odhalíte tajemství fungování lidského těla a budete připraveni pomáhat lidem v obtížných zdravotních situacích.

Jak studium probíhá:

Studium všeobecného lékařství je náročné na čas i úsilí. Zároveň je to ale studium pestré, naplňující a odměňující. První dva roky se zaměříte na teoretické předměty, jako jsou Anatomie, Biochemie a Fyziologie, které vám pomohou pochopit strukturu a fungování lidského těla. Následují preklinické předměty, například Patologie, Patofyziologie, Mikrobiologie nebo Imunologie, které vás seznámí s podstatou vzniku nemocí a změn, které jejich průběh v těle působí a v rámci Farmakologie rovněž s možnostmi jejich léčby. Postupně se přesunete k tomu, jak tyto znalosti využít v klinické medicíně k efektivní diagnostice a léčbě nemocí, jak komunikovat s pacienty a jejich blízkými někdy složité informace a získáte základní dovednosti a kompetence v praktické výuce, např. v oborech Chirurgie, Vnitřní lékařství, Gynekologie a porodnictví a mnoha dalších. Studium zahrnuje také specifické oblasti jako je péče o zdraví na úrovní populace (Veřejné zdravotnictví), péče o terminálně nemocné (Paliativní medicína) a seznámíte se i s legislativními a ekonomickými principy organizace zdravotní péče. Zapojit se budete moci také do výzkumných aktivit fakultních pracovišť a přispívat tak například k objevům nových léčebných postupů a léků a třeba i publikovat své poznatky ve vědeckých časopisech.

Je studium pro vás?

  • Chci pochopit, jak funguje lidské tělo.
  • Toužím pomáhat lidem a mám silnou motivaci.
  • Láká mě práce, která je současně posláním.
  • Počítám s tím, že ani po šesti letech studia mé vzdělávání nekončí.
  • Nebojím se činit rozhodnutí a umím se rozhodovat rychle.

Studijní plány

Studium

  • Cíle

    Šestiletý magisterský prezenční studijní program připravuje absolventy pro profesi lékaře. Je ukončen titulem MUDr. (doktor všeobecného lékařství). Je určen absolventům středních škol ukončených maturitní zkouškou. Během prvních dvou let jsou ve studijním plánu zahrnuty především teoretické předměty (Biologie, Biofyzika, Chemie a Biochemie, Anatomie, Histologie, Fyziologie). Pro úspěšné studium těchto předmětů je nezbytná výborná předchozí znalost přírodovědně zaměřených předmětů na gymnaziální úrovni. Výuka se uskutečňuje formou přednášek, laboratorních cvičení a seminářů.

  • Výstupy z učení

    Absolvent je po úspěšném ukončení studia schopen:

    • využívat získané teoretické a praktické znalosti a dovednosti definované anotacemi předmětů preklinických a klinických oborů na zdravotní stav člověka
    • v klinických oborech a klinické praxi dokáže dokonale rozpoznávat stavy ohrožující život a poskytnout kvalifikovanou pomoc
    • je obeznámen s principy diagnostiky a léčby tělesných a duševních chorob, které jsou v naší populaci rozšířeny nebo které jsou významné pro svou závažnost, včetně jejich genetické podstaty
    • ovládat základní způsoby lékařského vyšetřování s použitím jednodušší přístrojové techniky a základních laboratorních metod, včetně diferenciální diagnostiky
    • prakticky zvládat základní léčebné a ošetřovatelské výkony
    • orientovat se v základech posudkové činnosti
    • uplatňovat pravidla primární, sekundární a terciární prevence a podpory veřejného zdraví
    • orientovat se v organizaci zdravotnictví v ČR a základními právními aspekty, chápat společenské a ekonomické determinanty zdravotního stavu a důsledky nemoci
    • orientovat se v oblasti radiační ochrany
    • ovládat základy lékařské psychologie a profesní etiky kontaktu lékaře s pacientem a aplikovat je v lékařské praxi.
    • samostatně vyhledávat a zpracovávat informace k relevantním tématům, orientovat se v metodologii vědecké práce, principy hodnocení vědecky prokázaných skutečností a základy analýzy dat
    • prokazovat znalost latinské terminologie a aktivní znalost angličtiny minimálně na úrovni B2 Společného evropského referenčního rámce (ERR) ověřenou zkouškou.

  • Uplatnění absolventa

    Po ukončení šestého ročníku studia budete mít široké možnosti uplatnění – vyberete si obor medicíny, kterému se chcete věnovat. Nastoupíte do zaměstnání v některém zdravotnickém zařízení a pod odborným dohledem seniorních kolegů budete vykonávat praxi v daném oboru v rozsahu svého stupně kvalifikace.

    Současně budete pokračovat ve specializačním vzdělávání, které vás připraví (kombinací teoretického vzdělávání, kurzů a stáží na vybraných pracovištích) k samostatnému výkonu profese (po složení atestační zkoušky).

    Absolventi mohou působit také jako vědečtí pracovníci, zapojit se do komerčních aktivit ve zdravotnictví nebo se stát vysokoškolskými učiteli. Lékaři jsou vysoce respektovaní profesionálové, kteří hrají klíčovou roli ve společnosti.

    Absolventi medicíny často zažívají vysokou úroveň profesní a osobní spokojenosti díky svému přínosu pro zdraví a kvalitu života spoluobčanů.

    A i když by nemělo jít o hlavní motivaci, lékařská profese zároveň nabízí stabilní a atraktivní finanční ohodnocení.

  • Regulovaná povolání
    • Lékař
  • Pravidla a podmínky pro vytváření studijních plánů

    Bakalářské a magisterské studium probíhá podle celouniverzitního kreditního systému, který je v souladu s pravidly European Credit Transfer System (ECTS). Povinně volitelné předměty jsou ve studijním plánu organizovány do jedné čí více skupin; student volí povinně volitelné předměty na základě stanoveného minimálního počtu kreditů v každé skupině.

    Celouniverzitní pravidla pro tvorbu studijních programů, která zpřesňují pravidla vymezená v metodice Národního akreditačního úřadu Doporučené postupy pro přípravu studijních programů, upravuje směrnice Masarykovy univeritzy č. 1/2024 Pravidla pro tvorbu studijních programů a programů celoživotního vzdělávání. Směrnice vymezuje šest typů studijních plánů a jejich použití a kombinace v jednotlivých typech studijních programů. Jedná se o

    1. jednooborový studijní plán,
    2. studijní plán se specializací,
    3. hlavní studijní plán (maior),
    4. vedlejší studijní plán (minor),
    5. studijní plán ve spolupráci s jinou vysokou školou či jinou právnickou osobou,
    6. studijní plán na dostudování (určen pouze pro dostudování ve studijním oboru, studijním programu nebo studijním plánu, který zanikne).

    Premisou pravidel je, že studijní plány umožňují naplnění cílů studia a dosažení profilu absolventa studijního programu. Výjimkou je pouze vedlejší studijní plán, který doplňuje hlavní studijního plán jiného studijního programu. Student nemůže studovat pouze podle vedlejšího studijního plánu.

  • Praxe

    Vedle přednášek, seminářů, laboratorních cvičení, pitev či simulované výuky v nejmodernějším medicínském simulačním centru v Evropě je nedílnou součástí studia všeobecného lékařství také praktická výuka. Zakusíte během ní atmosféru reálného zdravotnického prostředí, přijdete do bezprostředního kontaktu s pacienty a okusíte spolupráci v multidisciplinárních týmech, díky čemuž získáte náhled, jak řešit komplexní zdravotní problémy efektivněji.

    Praxe začínají po čtvrtém semestru a pokračují až do konce studia. Čekají vás dva týdny letní praxe na interně či chirurgii, po šestém semestru týden v primární péči, po tom osmém další období na interně a chirurgii.

    V desátém semestru zakusíte prostředí porodnictví a gynekologie, v posledním semestru pak budete mít předpromoční praxi v délce tří až sedmi týdnů v oblasti vnitřního lékařství, chirurgie a pediatrie.

    Praxi můžete absolvovat ve smluvních fakultních nemocnicích, krajských nemocnicích, na terénních pracovištích nebo dokonce v zahraničí.

  • Cíle kvalifikačních prací

    Studenti SP Všeobecného lékařství kvalifikační práci neodevzdávají, podmínkou pro úspěšné ukončení studia je však vypracování Samostatné práce, která zahrnuje:

    - shromáždění literatury poskytující dosavadní znalosti o zadaném tématu a zpracování údajů formou přehledové práce, nebo

    - zpracování zadaných dat statistickými metodami, vyhodnocení výsledků, formulace závěrů a prezentování formou publikace či ppt prezentace, nebo

    - vlastní experimentální práci na zadané téma.

  • Návaznost na další studijní programy

    Absolventi magisterského programu Všeobecné lékařství mohou po splnění podmínek přijetí pokračovat v některém z oborů specializačního vzdělávání, aby se posléze stali plně kvalifikovanými specialisty. Absolventi se zájmem o akademickou kariéru (tedy základní nebo klinický výzkum a pedagogické působení na vysoké škole) mohou pokračovat v některém z 15 doktorských studijních programů a získat titul Ph.D. a poté případně další vědecké kvalifikace. 

Základní údaje

Zkratka
M-VL
Typ
magisterský
Profil
akademický
Titul
MUDr.
Doba studia
6 roků
Vyučovací jazyk
čeština čeština

2331
počet aktivních studentů

Lékařská fakulta
Program zajišťuje